Doordat het zo toegankelijk is geworden om met het vliegtuig te reizen, is het aantal zakenreizen logischerwijs alleen maar toegenomen. Zelf maak ik ook met enige regelmaat zo’n reisje. Het is niet altijd even leuk, soms is het ronduit vervelend. Gelukkig zijn er wel allerlei manieren om ervoor te zorgen dat jouw zakenreis succesvol en aangenaam verloopt. Aangezien ik een behoorlijk aantal zakelijke reizen achter mijn naam heb staan, geef ik je vandaag wat praktische tips. Met mijn advies wordt jouw volgende zakenreis een gegarandeerd succes. Dus ga er maar even goed voor zitten en ontdek het geheim van een bevlogen ondernemer.

#1 Verschillende outfits mee op reis

Mijn eerste tip gaat vooral over de voorbereiding van de reis. Zorg er altijd voor dat je een paar verschillende outfits mee neemt. Zo is het natuurlijk belangrijk dat je een zakelijk pak meeneemt. Daarnaast raad ik je aan om ook iets casual chiques in te pakken en iets comfortabels aan te trekken als je op reis gaat. Niets is zo vervelend als urenlang in een vliegtuig zitten – laat staan dat je dan een pak draagt. Jouw nette pak zal enkel vies, smoezelig en gekreukt worden van de reis. Neen, ik trek altijd mijn Daily Paper outfit aan. De kleding van Daily Paper zit heerlijk comfortabel en is stijlvol genoeg voor een zakenreis. Eenmaal aangekomen zoek ik een ruim toilet op om mijn outfit te veranderen.

Waarom verschillende outfits? Je weet nooit precies wat je te wachten staat tijdens zo’n zakenreis. Zo ben ik een keer na de onderhandelingen uitgenodigd om de nieuwe samenwerking te vieren. Ik had destijds enkel een formeel pak mee en mijn Daily Paper vliegtuig outfit. Beide outfits waren niet echt gepast voor de gelegenheid. Daarom zorg ik er altijd voor dat iets meeneem wat geschikt is voor een etentje of een borrel.

#2 Weet je pauzes te pakken

Mijn tweede tip slaat eigenlijk meer op de mentale reis die je aflegt. Wanneer het je eerste zakenreis is, dan heb je waarschijnlijk de neiging de meeting, vergadering of presentatie miljoenen keren voor te bereiden. Dat is tot op bepaalde hoogte ook wel nodig, maar weet je pauzes te pakken. Niets is zo vervelend als uitgeblust te zijn voordat de werkelijke meeting, presentatie of vergadering plaatsvindt. Zo leg ik in het vliegtuig altijd mijn werk even aan de kant en neem ik een moment voor mezelf. Ik probeer mijn zakenreis zo te plannen dat ik nog even tijd heb om alles voor te breiden en mijn outfit te veranderen voor de afspraak. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, uiteindelijk zal de klant of partner je daar ook dankbaar voor zijn!