De IT wereld is een complexe wereld die zich razendsnel ontwikkeld. Daarbij komt nog eens dat je bedrijf best behoorlijk afhankelijk is van IT. Het is dus zeer verstandig om hier goed over na te denken. Zeker als je veel op reis bent als ondernemer is het belangrijk na te denken hoe je de continuïteit van je IT goed borgt. Eén van de mogelijkheden om dan over na te denken is IT outsourcing. Je besteed dan een deel of je volledige IT uit aan een partij die daarin is gespecialiseerd. Dat betekent uiteraard dat die partij daar geld voor vraagt, maar dat je zelf geen tijd meer hoeft te steken in het beheer van je IT. Best interessant om daar toch eens over na te denken.

IT outsourcing, wat zijn de mogelijkheden?

Het is niet zo dat je altijd je volledig IT uitbesteed. Je kunt ook een deel daarvan doen. Denk daarbij aan werkplek beheer. Je besteedt dan alleen de IT die nodig is bij een functionerende werkplek uit. Denk daarbij aan de opslag van bestanden en applicaties die te bereiken moeten zijn. Uitbesteden kan interessant zijn omdat je voor je medewerkers graag goede werkplekken wil hebben die het altijd doen. Daarnaast zie je hierin ook best een ontwikkeling. Denk daarbij aan het thuiswerken, de zogenaamde online werkplek. Het lijkt een simpel ding, maar jong talent eist veel meer dat ze tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. De partij waaraan je uitbesteedt doet ook echt het beheer, dus zijn er problemen dan kun je daar terecht en zorgen ze dat het weer werkt en beantwoorden ze je vraag. Als je bijvoorbeeld belangrijke IT hebt voor je voorraadbeheer dan kun je deze IT ook uitbesteden. Feitelijk besteed je dat IT op procesniveau uit. Soms ook verstandig om te doen als dit een belangrijk onderdeel van je onderneming is.

Voordelen van IT outsourcing

We hebben een aantal voordelen wel al benoemd, maar toch goed om de voordelen van IT outsourcing nog even op een rij te zetten. In eerste instantie is het werken van je IT beter geborgd. Er zit een partij op die hier dagelijks mee bezig is en de ontwikkelingen goed volgt. Hierdoor ben je ook minder kwetsbaar dan dat je 1 of 2 van deze mensen zelf in dienst moet nemen. Ook kun je veel makkelijker meebewegen met alle IT ontwikkelingen die er zijn. Deze gaan in een razend tempo en het wordt steeds moeilijker om daarin bij te blijven als je dat zelf als bedrijf moet doen.