Heb je een nieuwe baan waarbij je de hele wereld over gaat vliegen om zaken te verkopen, contacten te onderhouden en fabrieken te bezoeken? Dan zijn een paar zaken van groot belang. Zo is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je paspoort in orde is. Je hebt dan, waarschijnlijk, zelfs een zakenpaspoort nodig. Ook is het handig dat je goed weet hoe je alle  spullen die je nodig hebt in de handbagage weet te passen. Dat scheelt je veel tijd met wachten op de verschillende vliegvelden. Maar minstens zo belangrijk is het om ervoor te zorgen dat je alle vaccinaties haalt die je nodig hebt. Sommige landen stellen bepaalde vaccinaties verplicht. Denk dan aan de BMR prik of de Hepatitis A vaccinatie.

Maar de BMR prik heb ik toch al gehad?

Die kans is zeker heel groot. De BMR prik is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dan voor de rest van je leven beschermd bent. In sommige landen zijn de mazelen nog een ziekte waar (vooral) kinderen aan sterven. Deze ziekte kan daar dus nog steeds worden overgebracht van persoon op persoon. Je kunt geen losse vaccinatie tegen de mazelen halen, en dus zul je de complete BMR prik op herhaling moeten halen om veilig te kunnen reizen in dat soort landen.

We hebben het maar goed in Nederland!

In andere landen hebben ze het vaccineren lang niet zo goed geregeld als bij ons. Wij krijgen al direct na onze geboorte de eerste oproepen om prikken te halen. Deze prikken hebben er samen voor gezorgd dat bepaalde voormalig ernstige ziektes zo goed als uitgebannen zijn bij ons. Maar zo is het niet over de hele wereld geregeld. Een vaccinatieprogramma zoals dat wij dat kennen is duur en dat kan niet ieder land zich veroorloven. Vandaar dat wij, als we gaan reizen, extra vaccinaties nodig hebben om te voorkomen dat we ziek worden of ziektes kunnen overdragen.

Niet alle prikken zijn voor iedereen

Ben je, bijvoorbeeld, zwanger of wil je zwanger worden? Dan kan het zomaar zijn dat je bepaalde vaccinaties niet mag hebben. Dit om te voorkomen dat je ongeboren kind gevaar loopt. Ook kan het zijn dat je moet stoppen met het geven van borstvoeding op het moment dat je een bepaalde vaccinatie moet halen. Overleg altijd even met je behandelend arts voor je een afspraak maakt voor een vaccinatie. Je weet dan zeker dat je goed bezig bent!